Het nieuwe opvangcentrum La Porte d’Ulysse herrijst uit zijn astranslation

Brussel, 15 januari 2025 – citydev.brussels en het Gewest gaan La Porte d’Ulysse, het opvang-, informatie- en oriëntatiecentrum van BelRefugees, definitief verhuizen. Daarvoor verbouwen ze twee leegstaande gebouwen op de Da Vinci-site in Haren. Er is intussen een team aangesteld om de nodige voorafgaande studies uit te voeren: ALTIPLAN architects, BSolutions, Geoffrey Savelli en Mommaerts Safety slaan daarvoor de handen in elkaar


Een nieuwe locatie voor La Porte d’Ulysse

La Porte d’Ulysse is een noodopvangcentrum voor hoofdzakelijk dak- en thuislozen in Brussel. Die kunnen er dag en nacht terecht. Het centrum wordt beheerd door BelRefugees, een vzw die in 2015 ontstond uit een burgerbeweging. De vzw biedt nu bijna 1.200 bedden in het Brussels Gewest.

Tussen 2018 en 2020 was La Porte d’Ulysse tijdelijk gevestigd op de Blue Star-site van citydev.brussels in Haren. In 2021 verhuisde het centrum tijdelijk naar een voormalig kantoorgebouw aan de Leuvensesteenweg, vlak bij het Meiserplein in Schaarbeek. Na een brand in 2023 werden de bewoners in allerijl ondergebracht op verschillende locaties, in afwachting van een vaste stek.

citydev.brussels zocht en vond een plek waar La Porte d’Ulysse zich definitief kan vestigen: haar Da Vinci-site voor economische activiteiten op Bourgetlaan 20 in Haren. Op voorstel van citydev.brussels kocht het Gewest (directie Onroerend Patrimonium) daarvoor twee leegstaande kantoorgebouwen op die site.

Team aangesteld om de gebouwen herin te richten

De gebouwen moeten heringericht worden zodat het nieuwe centrum er al het nodige heeft. citydev.brussels kreeg de opdracht om het bouwheerschap te superviseren voor rekening van het Gewest. Dat betekent dat ze onder meer de overheidsopdrachten beheert en de werken coördineert.

In juli 2024 schreef de cel Voorzieningen van citydev.brussels een projectontwerpersopdracht uit. Doel? Het team aanstellen dat de nodige technische en architecturale studies uitvoert. Op basis van die studies kunnen dan de plannen en de budgetraming voor het project, de vergunningsaanvragen en het uitvoeringsdossier worden opgesteld en de werken worden opgevolgd.

Het team van ALTIPLAN°architects, BSolutions, Geoffrey Savelli en Mommaerts Safety haalde de opdracht binnen.

Wat heeft het nieuwe centrum nodig?

Het opvangcentrum mikt op een overnachtingscapaciteit van maximaal 350 personen, met kamers voor gemiddeld 2 tot 4 personen.

Er komen ook bijhorende ruimten, zoals administratieve, sanitaire en logistieke lokalen, een refter en ontmoetingsplekken.

Op de verdiepingen komen er slaapkamers, en op het gelijkvloers collectieve ruimten. Het project voorziet ook in 15 ondergrondse fietsstaanplaatsen.

De technische systemen worden afgestemd op de behoeften van het centrum, waardoor de twee gebouwen heel wat energiezuiniger zullen zijn. Volgens de principes van de circulaire economie worden zoveel mogelijk bestaande elementen hergebruikt op de site zelf of in andere projecten via hergebruikketens.

Het nieuwe centrum opent normaal gezien de deuren in de lente van 2026.

Prioritaire gedelegeerde opdracht

In het kader van haar beheersovereenkomst voor 2021-2025 speelt citydev.brussels een sleutelrol als vastgoedfacilitator voor de opvang van dak- en thuislozen in Brussel. De afgelopen jaren bood ze tijdelijkehuisvestingsoplossingen, met name in de werkgroep die werd opgericht tijdens de Oekraïnecrisis.

De verhuizing van La Porte d’Ulysse naar de Da Vinci-site vloeit voort uit de prioritaire gedegeleerde opdracht die de Brusselse regering toevertrouwde aan citydev.brussels. Wat die opdracht inhoudt? Een gebouw vinden om er permanent meer dan 300 personen te huisvesten.

Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels: Proficiat aan het winnende team en onze cel Voorzieningen. Wat voor een werk hebben zij verzet! Met dit project groeit citydev.brussels voort als openbare vastgoedspeler die het gewestelijke grondgebied optimaal moet ontwikkelen om in te spelen op de economische, ecologische en woonuitdagingen, maar ook om antwoorden te bieden op sociale en humanitaire noodsituaties.”

Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Gewest: “Ik ben ontzettend blij met deze permanente oplossing van citydev.brussels voor La Porte d’Ulysse! Humanitair en menselijk gezien is het onze plicht om kwetsbare personen op te vangen, ook al is dat een federale bevoegdheid! Het Gewest blijft haar verantwoordelijkheid nemen en investeert in een permanente oplossing om mensen die het erg moeilijk hebben, vlot noodopvang te kunnen bieden.”

Mehdi Kassou, algemeen directeur van BelRefugees, zegt dat hij opgelucht is dat La Porte d’Ulysse uit zijn as herrijst na de brand. Hij looft wat hij omschrijft als een essentiële samenwerking tussen het Gewest, citydev.brussels en BelRefugees. Zo kan het Brussels Gewest extra opvangcapaciteit voorzien in de strijd tegen dakloosheid en grote bestaansonzekerheid in Brussel.